Peer-kaneelcake

zaterdag, april 18, 2015 2 2

Kaneelcake glutenvrijVolgens mij bereikte ‘glutenvrij’ vorig jaar zijn hoogtepunt. Nou ga ik echt niet mee in alle trends, maar geloof ik wel in afwisseling. En elke dag een boterham met kaas en een beker melk is ook wat saai, toch? Met zuivel was ik al enorm geminderd en iets minder gluten, kon vast geen kwaad. Nou lukt afwisselen met soep, salade, rijstwafels en eiermuffins best aardig, maar ik ben gewoon een sucker voor brood. Lekker vers met een knapperige korst, mmm. En wat te denken van gebak en koekjes? Tijd om zelf weer eens te gaan bakken! En dan proberen met zo min mogelijk zuivel, gluten en geraffineerde suikers. Gewoon omdat ik dat al genoeg via andere wegen binnen krijg. En één van mijn eerste zoete baksels was een kaneelcake. Sindsdien één van mijn favoriete cakes. En heel makkelijk aan te passen. Met wat nootjes en peer bijvoorbeeld.

Hiervoor heb je nodig:

  • 200 gram amandelmeel
  • 100 gram kokosbloesem (of palm)suiker
  • 1,5 eetlepel kaneel (met eventueel wat koekkruiden)
  • 50 gram gesmolten kokosolie (of roomboter)
  • 4 eieren
  • 1 of 2 peren (net wat je in huis hebt)
  • 50 ml kokosmelk (of ander soort (slag)room)
  • Snufje (keltisch) zeezout
  • 1 grote theelepel baking soda
  • Kneepje citroen (of theelepel honing)
  • Handje nootjes

Kaneelcake hartEen aantal ingrediënten kun je dus makkelijk vervangen, mocht je iets niet in huis hebben. Neem het niet te precies. Heb jij zin in appel erin, doe het! Ik gebruik vaak gehakte amandelen (love it!), maar walnoten of hazelnoten kan natuurlijk ook.

To do:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Vet je bakvorm in (ik vergeet het vaak, maar met een siliconen vorm maakt dat vaak niet uit)
  • Meng het meel, de ‘suiker’, kaneel, zout en baking soda in een kom (of doe zoals ik; gewoon in de weegschaalkom, scheelt weer extra afwas)
  • Mix in een andere kom de eieren, kokosolie, kokosmelk en citroen
  • Voeg het amandelmeel-mengsel eraan toe en hussel het door elkaar
  • Ik heb ervoor gekozen om wat klein gesneden stukjes peer en gehakte amandelen er nu aan toe te voegen
  • Roer het door elkaar en giet het in je bakvorm
  • De geschilde peer in repen snijden en er voorzichtig bovenop leggen (let op, hij zakt straks weg in je cake, maar dat vond ik eigenlijk erg lekker, zo’n stuk erin). Eventueel nog wat gehakte nootjes ertussen strooien
  • De oven in! Ongeveer 45 minuten. Het kan aan mij (of mijn oven) liggen, maar ik zet hem meestal op een half uurtje en prik er dan even in met een saté prikker. Mocht de bovenkant bij jou te donker worden (is mij nog niet gebeurd, maar hé, ik ken jouw oven niet), dan kun je de cake eventueel afdekken met aluminium folie.
  • Haal de cake na 2 minuten uit je bakvorm en laat hem even afkoelen (op een rooster). Ben je net zo gulzig als ik, dan brand je je tong gewoon aan een stuk hete peer 😉

En wissel eens af met je bakvorm. Laatst was mijn amandelmeel bijna op en heb ik alle ingrediënten gehalveerd en er een soort muffins van gebakken (pas dan wel je oventijd aan, bij 20 minuutjes weer even een prikker erin om te testen).

Geniet ervan!

Glutenvrije peer kaneelcakeMini peer kaneelcake glutenvrij

2
2 Comments
  • Avatar
    El
    april 19, 2015

    Dat ziet er heerlijk uit zeg!
    Bedankt voor het recept. Ga het zeker binnenkort maken 😀

    • joyce
      joyce
      april 19, 2015

      Pas op voor verslavingsgevaar! Ik ontbijt er zelfs mee ;-). Gelukkig is het erg voedend en makkelijk om zo aan meerdere stuks fruit per dag te komen 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *